Notícies

Cicle de conferències modernistes 2024

Els Pallaresos es posicionen com el primer poble del Camp de Tarragona en reunir, al llarg de les Jornades de Divulgació Històrica, una completa mostra de la seva riquesa arquitectònica modernista, immersa en el context històric dels inicis del segle XX. Aquest esdeveniment pioner aglutina conferències, exposicions, recreacions i activitats didàctiques per destacar la solidesa del modernisme a la comarca.

Les Jornades inclouen una àmplia oferta cultural: des de tallers, espectacles, desfilades d’època, fins a fires i mercats com la d’antiquaris. A més, compten amb la participació de pobles i ciutats amb patrimoni modernista com Tarragona, Reus, Alcoi o León. Tot això ha convertit Els Pallaresos en un referent cultural i didàctic del Modernisme a Catalunya.

L’any 2021, Els Pallaresos es va adherir a la Ruta Europea del Modernisme, una xarxa de més de vuitanta municipis, entre els quals es troben ciutats tan destacades com Brussel·les, Glasgow, París i Viena. Aquesta adhesió reforça el compromís del municipi amb la preservació i difusió del seu patrimoni arquitectònic.

En aquesta quarta edició, les Jornades se centraran en l’any 1900, un moment clau en la transició de segle. El programa inclou un cicle de cinc conferències impartides per especialistes de renom que tindran lloc els dimecres 2, 9, 16, 23 i 30 d’octubre, a les 19 h, al Centre Jujol.

El cap de setmana del 8, 9 i 10 de novembre, les Jornades culminaran amb una gran fira modernista, on es podrà gaudir de tota mena d’activitats que evocaran el passat gloriós del Modernisme.

L’Ajuntament dels Pallaresos també ha estat motor d’iniciatives per preservar el llegat de l’arquitecte Josep Maria Jujol, un dels grans noms del Modernisme. Des de la primera edició, es va impulsar un manifest en què els ajuntaments amb patrimoni jujolià es comprometien a protegir i difondre la seva obra.

L’alcalde dels Pallaresos, en el marc de la Fira Modernista, convida tots els interessats a l’acte inaugural que tindrà lloc el dissabte 9 de novembre, a les 10 h, al Centre Jujol (C. Alt, 23). És una excel·lent oportunitat per conèixer el patrimoni, gaudir de les Jornades i establir contacte amb altres amants del Modernisme.

No us perdeu aquesta cita cultural ineludible!

Programa d’actes – Festa Major 2024

A continuació us presentem el programa de festes per aquest 2024!

Recordem que qualsevol acte pot ser modificat o cancel·lat per l’organització, en aquest cas es farà saber pels canals oficials de l’Ajuntament.

Aprofitem l’avinentesa per agrair l’esforç i la feina feta per la Comissió de Festes.

PROGRAMA D’ACTES 2024

Sant Joan PEC

Sant Joan PEC és un retret a les persones que per passar-ho PEC (molt bé, per als boomers), cometen imprudències. Petards En Compte és un clam per mantenir Els Palleresos lliure d’incendis.

Amb l’arribada de la festa de Sant Joan, tothom espera gaudir d’una nit plena de diversió i alegria amb petards i focs artificials. No obstant això, és essencial recordar que estem vivint en una època de sequera històrica, i cada petard mal llençat pot desencadenar un incendi devastador. Com a ciutadans que estimem Els Pallaresos, és el nostre deure assegurar-nos que les celebracions no posin en perill la nostra vida ni la de l’entorn. És més fàcil prevenir un incendi que combatre’l.

Vols saber com aconseguir-ho? A continuació, compartim amb vosaltres alguns consells essencials per tirar petards i focs artificials amb seguretat durant aquesta temporada.

  • Seguretat i normatives:

Abans de llençar petards, assegura’t de conèixer les normatives. La seguretat ha de ser la prioritat número u. Contribueix al manteniment del nostre entorn lliure d’incendis.

  • Escull el lloc adequat:

Selecciona una àrea oberta i lliure de vegetació. Evita zones propenses a incendis, com boscos, camps de secà o zones amb molta vegetació. Mantingues una distància segura de cases, vehicles i altres objectes inflamables.

  • Prepara el terreny:

Abans d’encendre qualsevol petard, assegura’t de netejar el terreny dels possibles materials inflamables, com herba seca, fulles o branques. Utilitza una base plana i estable per a la instal·lació dels petards, evitant que puguin tombar-se durant la seva execució.

  • Petards controlables:

NO encenguis petards voladors. Saps on comencen, però no on acaben. Llença petards que puguis controlar.

  • Prepara mitjans d’extinció a prop:

Recomanem tenir a prop en tot moment mitjans d’extinció com aigua o sorra. En cas d’incendi, serà crucial actuar ràpidament per evitar que es propagui i causi danys majors.

  • Supervisió Constant:

MAI deixis focs artificials sense supervisió. Assegura’t que hi hagi sempre un adult responsable present durant la manipulació i encesa dels petards i focs.

  • Neteja:

Un cop finalitzada la celebració, recull totes les restes de petards i focs artificials.

I recorda,

En temps de sequera, tothom ha de col·laborar per garantir la seguretat de la nostra comunitat. Un simple petard mal tirat pot tenir conseqüències catastròfiques. Aquest Sant Joan celebrem amb alegria, però també amb prudència i consciència dels riscos. Aquest Sant Joan, PEC, Petards en Compte

LET’S CLEAN UP EUROPE!

Èxit rotund al LET’S CLEAN UP EUROPE: Més de 300 alumnes col·laboren en la neteja dels boscos del municipi.

El passat 10 de maig, els boscos del nostre municipi van rebre una ajuda molt especial: més de 300 alumnes de la llar de colors, les escoles Sant Sebastià i Arquitecte Jujol, i l’institut dels Pallaresos van participar en el LET’S CLEAN UP EUROPE. Aquest esdeveniment, que es realitza a tot Europa, té com a objectiu netejar i conservar els espais naturals.

Durant aquesta jornada, els joves van recórrer diferents zones boscoses, recollint tota mena de brossa que trobaven al seu pas. Amb un esforç conjunt, van aconseguir recollir un total de 200 quilos de residus, demostrant el seu compromís amb el medi ambient i la seva capacitat per fer una diferència real en el seu entorn.

La participació massiva dels alumnes en aquesta activitat no només va contribuir a millorar l’estat dels boscos, sinó que també va posar de manifest la importància de mantenir-los nets i lliures de contaminació. A través d’aquesta experiència, els joves van aprendre el valor de la preservació del medi ambient i van adquirir habilitats pràctiques per cuidar el seu entorn.

Ara més que mai, és essencial continuar fomentant aquest tipus d’iniciatives i educar les futures generacions sobre la importància de respectar i protegir la natura. La col·laboració dels alumnes en el LET’S CLEAN UP EUROPE és un exemple inspirador per generar un impacte positiu en el medi ambient.

110 nous sensors per reforçar la detecció de fuites i fraus a la xarxa d’abastament d’aigua

Ematsa compta amb un rendiment hidràulic del 85%, la mitjana catalana se situa en el 78%.

L’Empresa Municipal Mixta d’Aigües de Tarragona incorporarà 110 nous sensors al sistema de control per detectar fuites. El desplegament es realitzarà a les xarxes municipals d’abastament d’aigua gestionades per la companyia als municipis de Tarragona, la Canonja, els Pallaresos i el Catllar. El president de la companyia, Rubén Viñuales, destaca que “la situació actual de sequera i estrès hídric ens demana esforços a tota la població per preservar l’aigua i això implica fer-ne l’ús més eficient possible. A Ematsa fa temps que treballem en aquest àmbit i es du a terme una tasca constant de prevenció per garantir el millor rendiment hidràulic, és a dir, reduir al màxim les pèrdues d’aigua” i ha afegit: “per a fer-ho, juntament amb la renovació, el monitoratge permanent de la xarxa per a la detecció de fuites és clau.” La tasca preventiva es du a terme de manera permanent durant tot l’any i durant les 24 h, els nous sensors ampliaran la capacitat de detecció. Ematsa compta amb un rendiment hidràulic de la xarxa del 85%, la mitjana catalana se situa en el 78%.

Els nous sensors basen el seu funcionament en la detecció de manera remota del soroll que produeix la sortida d’aigua quan hi ha fuites a les canonades d’abastament. Aquests es comunicaran amb el centre de control des d’on es registraran les dades que permetran verificar i reparar el punt de la xarxa on s’han detectat les pèrdues. A més, la informació recollida també serà tractada amb eines d’anàlisi d’intel·ligència artificial per detectar patrons anòmals que facilitin la detecció de fraus.

Aquests nous elements s’afegeixen al sistema de control ja en funcionament per a la detecció de fuites. La companyia d’aigües compta amb 30 estacions remotes que controlen la pressió i el volum d’aigua a la xarxa. A més, disposa d’un equip de cerca fuites que fan campanyes intensives amb aparells mòbils en els 97 sectors hidràulics en què estan dividides les xarxes municipals. Aquest elevat grau de sectorització és una altra eina que la companyia ha posat en marxa recentment per fer més eficients les campanyes de cerca de fuites i fraus.

Juntament amb les campanyes constants de detecció de fuites, també es duen a terme tasques de renovació de xarxa. Així, durant el 2023, es van renovar completament més de dos quilòmetres en trams d’entre 200 i 400 metres que han suposat un cost aproximat d’un milió d’euros.

SETMANA DONA I ESPORT

Participa en la Setmana de la Dona i l’Esport

Donant suport a la igualtat de gènere i a la promoció de l’activitat física, els Pallaresos celebren la Setmana de la Dona i l’Esport del 4 al 7 de març.

Aquesta iniciativa ofereix una varietat d’activitats gratuïtes destinades a dones i nenes del municipi, promocionant la seva participació activa i el seu benestar.Des de classes de Pilates a sessions de dansa urbana, i moltes altres activitats, l’esdeveniment busca fomentar la participació femenina en diverses disciplines esportives i activitats saludables.

Amb l’objectiu de celebrar la força, la determinació i la salut de les dones, aquesta Setmana de la Dona i l’Esport ofereix una oportunitat única per connectar, aprendre i créixer.Les inscripcions estan obertes a través de l’APP eÀgora, facilitant un accés senzill i immediat per a aquelles interessades.

Les places són limitades, per la qual cosa s’encoratja a les participants a inscriure’s tan aviat com sigui possible per garantir la seva participació en les activitats desitjades.Aquesta iniciativa, impulsada per l’Ajuntament dels Pallaresos juntament amb el Consell Esportiu del Tarragonès, reafirma el compromís de la comunitat amb la igualtat de gènere i la promoció de la salut i el benestar per a tothom.

Us convidem a unir-vos a nosaltres i a ser part d’aquesta setmana dedicada a la dona i l’esport.Per a més informació i inscripcions, visiteu l’APP eÀgora.

No deixeu passar aquesta oportunitat de celebrar, connectar i moure’s!Juntes, fem de la Setmana de la Dona i l’Esport un èxit compartit per a tothom.

EMATSA: Convocatòria d’ocupació

EMATSA (Empresa Municipal d’Aigües de Tarragona) ha obert diferents convocatòries per la selecció de noves places de treball.

Les noves places de treball inclouen diferents ofertes en àmbits diferents.

Els interessats poden accedir a la informació a través del seu portal web: https://seu.ematsa.cat/ofertaPublicaCategoriaPublic/categories

ENTERRAMENT DE LA SARDINA 2024

El diumenge 18 de febrer de 2024, procedirem a fer l’entrega de premis del concurs de Carnaval 2024, desprès de la celebració de l’enterrament de la sardina. Us esperem!